Irena Dousková se narodila roku 1964 v Příbrami v herecké rodině. Od roku 1976 žije v Praze, kde absolvovala gymnaziální studia (gymnázium Nad štolou) a posléze Právnickou fakultu Univerzity Karlovy. Právnické profesi se ale nikdy nevěnovala. Vystřídala různá zaměstnání, většinou nějakým způsobem související s novinařinou. Posledních několik let je na volné noze a věnuje se psaní.
Je členkou Asociace spisovatelů.
Její knihy byly přeloženy do jedenácti jazyků.




Bibliografie:
Pražský zázrak (spoluautorka, 1992)
Goldstein píše dceři (1997, 2006)
Hrdý Budžes (1998, 2002)
Někdo s nožem (2000)
Doktor Kott přemítá (2002)
Čím se liší tato noc (2004)
Oněgin byl Rusák (2006)
O bílých slonech (2008)
Bez Karkulky (2009)
Darda (2011)
Medvědí tanec (2014)
Napůl ve vzduchu (2016)

Dramatizace:
Hrdý Budžes (2003)
Oněgin byl Rusák (2008)
Darda (2012)